< Terug

Focussen

Individuele begeleiding door middel van de techniek focussen is perfect om je heel bewust te worden van de fysieke impact die patronen en gewoontes hebben.

Stilstaan bij

De techniek Focussen richt aandacht op iets in jouw ervaringswereld wat nog vaag is en waarvan je toch kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven. Als je bij dat iets stilstaat op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen. Het wordt duidelijk waar het echt om gaat.

Het doel van Focussen is lichamelijk emoties en pijn te ervaren om het zo beter te leren kennen. Meestal leidt dit fysieke contact maken al tot opluchting, ontspanning en ruimte. Focussen rekent af met onze neiging de oplossing voor problemen en verlangens buiten onszelf te zoeken. Focussen is niet er van weg, maar juist er naar toe.

Bij Focussen ben je niet bezig met het opnieuw beleven van je gevoelens of emoties, en ook niet met van alles uitplussen over jezelf en verklaringen zoeken, maar met het proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar vanbinnen ís, zonder oordeel. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen; je organisme weet zelf hoe dat moet.

De luisteraar

In het proces van Focussen ben jij degene die je aandacht naar binnen richt en focust. Je deelt je ervaringen. Ik luister en stel vragen om je dieper in je proces te begeleiden. Focussen is een heel krachtig mechanisme waardoor je veel meer op jezelf leert te vertrouwen en als je er vaardig in bent kun je dit proces helemaal zelfstandig toepassen.

Benieuwd?

Deze techniek is simpel en eenvoudig te leren en toe te passen. Als in een meditatie leer je te focussen op een felt sense, iets in jouw ervaringswereld wat nog vaag is en waarvan je kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven. Als je bij dat iets stilstaat op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen.

Ben je benieuwd naar deze techniek focussen? Kom dan naar een Focusavond. Tijdens de avond geven we uitleg over de techniek en demonstreren we deze.

(Deze omschrijving is gebaseerd op de lessen en uitleg van Ferry Maidman, www.spiritueelleraar.nl)

Maak een afspraak