< Terug

Levensloop, verkort: 2009 - heden

Daniel Balvert, een Pro, speler, leraar en coach, is sinds 1 februari 2016 actief als PGA A-professional bij Golfcentrum Amsteldijk. Hij voelt zich op deze veelzijdige locatie helemaal op zijn plek. “Golfcentrum Amsteldijk is een uniek oefencentrum waar bij uitstek ruimte is voor passie en groei!”

Amsteldijk biedt met haar 9 Werelden van Golf de grootste oefenfaciliteit aan van Europa. Of u nu beginner bent of gevorderde de 9 Werelden van Golf is er voor iedereen. Op een terrein van 20 hectare kan op elke wereld een slag worden geoefend, die men in de baan tegen komt. Afslaan, chippen, uit bunkers slaan, schuine standslagen, afslaan van natuurgras, vanuit de fairwaybunker naar de vlag slaan, precisieslagen, pitchen en putten: het kan allemaal bij Amsteldijk! Kortom een plek waar Daniel zich als golfprofessional helemaal thuis en gelukkig voelt.

Tussen 2010 en 2015 was Daniel werkzaam op de Zaanse Golfclub. Daarvoor werkte hij in 2009 een aantal maanden als Head Pro in de Oekraïne op de Kiev Golf Club. Dat lijkt een vreemde locatie voor een professioneel golfer die tot die tijd zijn ziel en zaligheid in het spelen van wedstrijden legde. Maar eind december 2008 maakte Daniel na drie jaar professioneel spelen de balans op en besloot dat hij klaar was voor een nieuwe uitdaging in zijn golfcarrière. Hij vertrok voor een aantal weken bezinning naar China en kwam terug met duidelijke doelstellingen: als golfprofessional een A-status behalen, managementervaring opdoen in (internationale) teams en ontdekken wat zijn talenten als coach zijn. Overtuigd en zelfverzekerd zette hij een eerste stap door in april 2009 naar de Oekraïne te gaan. Hier beleefde hij een zeer leerzame tijd. Een ervaring waar hij nog dagelijks aan terugdenkt. Aansluitend startte hij in 2010 de A-opleiding waar hij in 2011 zijn certificaat behaalt. Heden is hij erkend PGA A professional, level 4, triple A.

Uitgebreide levensloop

In onderstaand profiel lees je meer over Daniel zijn ontwikkeling als golfer, van pupil naar amateur en golfprofessional tot spelend pro en nu als coach.

Pupil

Daniel was een sportief outdoor kind, fanatiek met tennissen en regelmatig op de manege te vinden. Op zijn tiende begon Daniel met golfen. Aanvankelijk keek hij het af van zijn ouders die allebei enthousiast golften op Olympus/Hoge Dijk te Abcoude. Dat leek hem ook wel wat. En al snel sloeg hij de ballen van zijn vader en moeder van de mat. Na een jaar uitproberen neemt Daniel het golfspel steeds serieuzer en is de golfbaan zijn rechtstreekse bestemming na schooltijd en in het weekend.

Amateur

1991 markeert het jaar dat Daniel zijn golftalent koers krijgt: hij behaalt zijn GVB en wint in datzelfde jaar de Open Jeugddag op Olympus/Hoge Dijk. En dat motiveerde hem om nog enthousiaster en fanatieker te worden.Van huis uit werd Daniel gesteund in zijn passie voor golfen. Zijn moeder zette samen met andere enthousiaste ouders in NL jeugdgolf op de kaart en was zeer actief in de jeugdcommissie van Olympus/Hoge Dijk.
Op zijn clubcourse streek Daniel als amateur veel titels op zijn naam. Ook begon hij met het spelen van toernooien in binnen- en buitenland.

Opleiding

Na zijn middelbare schooltijd had Daniel zijn opleidingskeuze al snel gemaakt: hij ging in 1999 naar Van Swinderen Golfcollege. Tijdens zijn opleiding, en eerder al in zijn amateurtijd, werd Daniel o.a. gecoacht en begeleid door Dick de Groot, Head Pro Burggolf Purmerend. Dick bood hem een stageplaats en werd zijn mentor. Onder zijn hoede doorliep Daniel zijn opleiding, leerde lesgeven en nam deel aan verschillende golfreizen die vanuit Burggolf werden georganiseerd. In 2001 werd Daniel B-professional (level 3).

Professional

In de jaren na zijn opleiding heeft Daniel gecombineerd lesgegeven, wedstrijden gespeeld en clinics georganiseerd in binnen- en buitenland. Gedurende één jaar heeft hij ook meegedraaid in een trainingsteam met onder andere Taco Remkes en Nienke Nijenhuis. Aansluitend heeft Daniel in 2006 de sprong gemaakt van lesgeven naar full-time spelen. Drie jaar lang speelde hij gedurende het golfseizoen nationale (PGA) en EPD-wedstrijden. En ’s winters trainde hij dan voornamelijk in Spanje, waar hij ook een aantal weken groepen ontving voor clinics.

Coaches

Als golfer is Daniel gecoacht door Dick de Groot, John Woof, Gauke de Vries, Ad Wessels, Tony Bennet en Tim van Heusden.

China 2008

Terug naar het besluit dat Daniel eind 2008 nam op het exotische strand van het Chinese eiland Hainan: Daniel had er niet zo’n best speeljaar opzitten, voelde absoluut nog de kriebels om te golfen, maar kwam innerlijk tot de ontdekking dat hij zijn golftalenten op andere vlakken wilde gaan inzetten. Even helemaal los van zijn wedstrijd- en trainingsprogramma had hij in China de tijd om dat innerlijke verder te ontdekken en na te denken over zijn toekomst. De vrije tijd, de ontspanning en de dagelijkse meditaties gaven hem de ruimte om te reflecteren. Met een rugzak vol ervaring en ideeën ging hij terug naar huis met het besluit een andere golfcarrière tegemoet te gaan.

Oekraïne 2009

Eenmaal terug in NL heeft Daniel zijn ideeën gespard met vrienden, collega’s en familie en ging met die raad en aanmoedigingen zijn mogelijkheden verder toetsen. Vrij snel daarna diende zich de vacature aan van Head Pro in de Oekraïne. Toen hij hierop reageerde kon hij zich er totaal nog geen voorstelling bij maken, maar eenmaal uitgenodigd voor een gesprek besloot hij af te reizen naar de hoofdstad Kiev van dit immens grote land. 5 dagen lang is hij in gesprek geweest met de initiatiefnemers en eigenaren van het ambitieuze golfcomplex Kiev Golf Club. Na een dag wist Daniel al dat dít zijn absolute uitdaging van 2009 zou worden en dat deze job helemaal in lijn lag met dat besluit dat hij in China had genomen. Het werd hem ook al snel duidelijk dat ze hem niet naar huis zouden laten gaan zonder een getekend contract. Dus ging hij een paar dagen in onderhandeling met de director van de club … en zijn vriendin in NL.

Uitdagende ervaring

In maart 2009 is hij voor 10 maanden vertrokken. De uitdaging bleek al na een paar dagen veel groter dan gedacht. De locatie had een moderne uitstraling en getuigde van visie en ambitie, maar zou alleen kunnen slagen met veel doorzetting. Voor de ontwikkeling van de faciliteiten, de baan, de gebouwen en de golfacadamy waren managers uit het buitenland aangetrokken. En zij moesten het werk gedaan krijgen met lokale medewerkers die geen idee hadden wat golf inhoudt. Kortom, Daniel kreeg in zijn eerste week te maken met een team van jonge mensen die tussen de 90 en 110 euro cent per uur verdienden om opgeleid te worden als caddy, driving range server of golfpro assistent. Daarnaast gaf Daniel heel wat uurtjes les aan ‘the Stars’ en elite van Oekraïne. Wat Daniel zijn organisatievaardigheden en karakter vooral beproefde, is het feit dat de (werk)ethiek en de cultuur zó anders zijn dan in Nederland. Maar hij zette door en heeft zijn rol als Head Pro goed waargemaakt! Aan het einde van het seizoen stond er een opgeleid team en was de basis van de golfacademy gelegd. Daniel besloot terug naar huis te gaan en aan zijn A-status (level 4) te gaan werken.

2010: pendelen tussen Amsterdam, Rotterdam en Tilburg

Terug in Nederland pendelt Daniel het eerste jaar vanuit zijn woonplaats Leiden naar Rotterdam en Amsterdam en 1 dag in de week naar de golfopleiding in Tilburg. In Rotterdam is hij aan de slag gegaan op Golfclub Kleiburg. Boven de rook van Amsterdam voegt hij zich bij het team van Brian Schutz op de Zaanse Golfclub.

Naast zijn golfopleiding start Daniel in 2010 met het volgen van persoonlijke leiderschapsprogramma’s en verdiept hij zich in coaching.

2011: PGA A-opleiding en een druk seizoen

In 2011 slaagt Daniel voor zijn A-opleiding. Ook heeft hij een druk seizoen met het begeleiden van competitieteam en – spelers. Daniel zijn inspanningen worden beloond. Het eerste team van de Zaanse Golfclub promoveert, twee van zijn leerlingen worden toegelaten tot de golfopleiding en zijn leerlingen gaan met sprongen in prestatie én golfplezier vooruit.

2012 t/m 2013: Ontwikkeling

Daniel heeft zich deze jaren vooral gefocust op zijn professionele ontwikkeling. Op de Zaanse Golfclub zet hij zijn kennis en vaardigheden steeds meer in om samen met de commissies van de club, de stichting en de golfschool het spelniveau van jong tot oud te verhogen. Ook is Daniel gestart met specifieke Golfschools; dat zijn inloopsessies voor specifieke doelgroepen, de zogeheten Ladies, Gents en Senior Golfschool. Voor de Juniors is hij actief als de jeugdtrainer. Naar het geven van jeugdlessen leidt hij de jeugdcoaches op en ondersteunt hij de jeugdcommissie bij het opstellen en uitvoeren van het jeugdprogramma. Tot slot was 9-holes presteren met golfcoaching vanaf het begin af aan heel populair.

Daniel voelt zich ook steeds meer aangetrokken tot coaching. Hij hopt van training naar training, waar hij veel ervaring opdoet die hij gelijk kan toepassen in zijn lessen. In 2013 besluit hij zich in te schrijven voor de  coachingsopleiding Co-Creatie. Een programma dat de richtlijnen volgt van de International Coach Federation (ICF).

2014: Ambities

Daniel zet zijn betrokkenheid bij de jeugd voort. Verder is hij heel enthousiast over werken met myTPI.com (Titleist Performance Instructions), waarin hij inmiddels level 1 gecertificeerd is. Ambities krijgen steeds meer vorm. Nadat hij in september is geslaagd voor zijn coachingsopleiding gaat hij vol aan de slag in zijn praktijk in Leiden waar hij wekelijks coaching geeft op het gebied van persoonlijk leiderschap. Ook legt Daniel in 2014 de basis voor zijn nieuwe golfprogramma’s.

2015: een 360 graden aanpak

Begin van het jaar lanceert Daniel zijn 360-graden aanpak. Vanuit een jarenlange opgebouwde visie heeft hij programma’s ontwikkeld om spelers, individueel of in groepsverband, te coachen en begeleiden. Het doel van de aanpak is het creëren van een lange termijn relatie, waarin de speler leert meer uit zichzelf te halen en zijn of haar topprestatie te ervaren.
Daniel inspireert een groep van 8 spelers die zich als team committeren voor een programma van een jaar. Daarnaast inspireert hij ook tientallen individuele spelers voor een lange termijn traject.
Halverwege het seizoen neemt Daniel het besluit om per 2016 op zoek te gaan een nieuwe werkplek. Hij voelt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging op een nieuwe golflocatie waar hij binnen een pro team vanuit zijn visie en expertise een bijdrage kan leveren.

2016: aan de slag op een unieke nieuwe golflocatie

Vanaf februari 2016 begeleidt Daniel spelers op Golfcentrum Amsteldijk, een uniek oefencentrum waar bij uitstek ruimte is voor passie en groei! Amsteldijk biedt met haar 9 Werelden veelzijdige oefenfaciliteiten waar vele spelsituaties kunnen worden geoefend die je in de baan tegenkomt. Op Amsteldijk heeft Daniel zich als golfcoach aangesloten in het pro team dat sinds 2016 onder leiding staat van director of golf John Woof.

2017: nieuwe trainingen en specifieke begeleiding

De komende jaren zullen vooral in het teken staan van het organiseren van trainingen. Op het gebied van golf zijn dat greenreading, coursemanagement en bunkerspel. Daarnaast coördineert Daniel het opzetten van de jeugdopleiding bij Amsteldijk. Het programma is in 2017 gestart met 22 jeugdleden en is dit jaar al uitgegroeid naar 70 jeugdspelers.

2018 - heden

Combinatie Golfcoaching & Life Coaching
Golftrajecten, lange termijn trajecten en apprenticeships
Trainingen & Baansessies 
Eigen reisbureau

"Ik golf al sinds mijn 10de en heb ik vanaf mijn 21ste 7 jaar als professional wedstrijden gespeeld. Pas nadat ik in 2009 hiermee stopte en een coachingsopleiding had gevolgd ontdekte ik dat er nog zoveel gebieden in mijn leven zijn die impact hadden op mijn golf, maar waar ik niet eerder mee in aanraking was gekomen. Ik ontdekte dat ik veel kansen had laten liggen om een betere playing professional te zijn. Vanuit deze ontdekking ben ik spelers gaan begeleiden. In de loop der jaren heb ik een 360 graden aanpak ontwikkeld en ben ik ambitieuze golfers van verschillende niveaus gaan begeleiden die naast tijd en aandacht voor de technische kant van het spel ook bereid zijn om met een kritische blik te kijken naar hun mentale, fysieke, energetische en emotionele inbreng in het spel. Een holistische kijk dus naar jezelf om beter golfen! Het is fantastisch om de uitwerking van deze aanpak te mogen zien in de vooruitgang die golfers boeken, in hun spel, in het plezier waarmee ze nu spelen en in hun hele houding en gedrag op en rond de golfbaan. Veel golfers zullen mij begrijpen als ik zeg: “Je neemt alles mee de golfbaan op. Je spel is een spiegel voor hoe jij in je vel zit.” En dat gebruik ik bij Golf360 als een belangrijk vertrekpunt in de aanpak zodat iedere speler leert zijn/haar topprestatie te ontdekken en te manifesteren. Uiteraard kunnen ook de technische liefhebbers van golf bij mij aan de slag. Ik werk met de nieuwste methoden, technieken en apparatuur zoals GCQuad, Force Plate.

Contact:

06-50694971
info@danielbalvert.nl
facebook

 

Golf360: Jouw topprestatie! - Initiatief van Daniel Balvert - Werkzaam: Golf Amsteldijk in Amstelveen - Mob: 06 50694971 - @: Info@Danielbalvert.nl